Ευρυαγγείες

Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο επιστημονικός όρος για τις ευρυαγγείες, είναι πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 1 χιλιοστό και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις ευρυαγγείες.

Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες!

Καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνισή τους μπορεί να είναι η γενετική προδιάθεση, η συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, ή ακόμα και κάποιο μηχανικό τραύμα. Επιβαρυντικό ρόλο παίζει η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση, τα περιττά κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής ή τεχνικές μασάζ.

Τις περισσότερες φορές, οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και σπανίως αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ενοχλεί περισσότερο η αισθητική τους εμφάνιση, που επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και επομένως την ποιότητα της ζωής του. Ορισμένες φορές ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αίσθημα καύσου στην περιοχή, βάρος στα άκρα, και σπανιότερα πόνο και οιδήματα στους αστραγάλους, όταν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια νωρίς το πρωί και οξύνονται σταδιακά στη διάρκεια της μέρας, ενώ επιδεινώνονται ιδιαιτέρως το καλοκαίρι με τη ζέστη.

Μέχρι σήμερα, η μέθοδος που υπήρχε για τη θεραπεία των ευρυαγγειών στα πόδια, ήταν η ενέσιμη θεραπεία, γνωστή ως σκληροθεραπεία. Πλέον όμως, υπάρχει πληθώρα εξελιγμένων Laser που λειτουργούν βάσει της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, όπως το Diode Laser 980 και το Nd:Yag, και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για πηγές φωτός που εξουδετερώνουν τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες ευρυαγγείες, που είναι βαθύτερες, πλατύτερες και με παχύτερα τοιχώματα.

  • Η θεραπεία είναι μη διεισδυτική και επομένως δεν αφήνει τομές ή ουλές.
  • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν παρακεντάται το δέρμα κι έτσι, χωρίς αιμορραγία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή χορήγηση άλλων φαρμάκων ενάντια στον πόνο.
  • Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Αρκούν 1-3 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

Κλείστε άμεσα ραντεβού

Our Location

Designed by Master Digital Agency. All rights reserved.